Foundations of Cosmic Ray Astrophysics - Varenna 2022

Europe/Rome
Main Lecture Hall (Villa Monastero in Varenna)

Main Lecture Hall

Villa Monastero in Varenna

Viale Giovanni Polvani, 2, 23829 Varenna LC (Italy)
Carmelo Evoli (GSSI), Elena Amato (INAF Arcetri Observatory), Felix Aharonian (DIAS Dublin (Ireland)), Pasquale Blasi (GSSI and INFN)
Description

📣 All slides are available here:

https://zenodo.org/communities/varenna2022/

Important Dates

  • Application deadline: Friday, 15 April 2022
  • Notification of acceptance: Friday, 22 April 2022
  • Arrival day: Thursday, 23 June 2022
  • Opening of the Course: Friday, 24 June 2022 - 9.00 a.m.
  • Closing of the Course: Wednesday, 29 June 2022 - 1.30 p.m

Topics

  • High-energy Cosmic Rays and gamma-radiation
  • Particle acceleration in Pulsars and PWNe
  • Charged particles in turbulent fields and Cosmic Ray transport
  • Cosmic Ray propagation in extragalactic space and secondary messengers
  • Particle acceleration at shocks and in turbulence
  • Phenomenological models of cosmic-ray transport in Galaxies
  • Star Formation Regions and Cosmic Rays
  • The microphysics of Cosmic Ray instabilities
  • Interactions of Cosmic Rays with matter and radiation
  • Magnetic reconnection
  • Future facilities in high-energy astrophysics
  • Basics of Cosmic Ray Feedback

Directors

Felix Aharonian - Dublin Institute for Advanced Studies (Ireland) and MPIK Heidelberg (Germany)
Elena Amato - INAF Osservatorio di Arcetri (Italy)
Pasquale Blasi - GSSI and INFN, L'Aquila (Italy)

Scientific Secretary

Carmelo Evoli - GSSI and INFN, L'Aquila (Italy)

 

Organised by

GSSI  logoSIF  

Participants
  • Abhinandan Dass
  • Agnese Costa
  • Alberto Sciaccaluga
  • Alessandro Cermenati
  • Ana Laura Müller
  • Benedikt Schroer
  • Berenika Čermáková
  • Christopher Burger-Scheidlin
  • Domenik Ehlert
  • Eloisa Menegoni
  • Emily Simon
  • Francesco Conte
  • Francois Kamal Youssef
  • Gabriel Torralba Paz
  • Gabriele Ponti
  • Giada Peron
  • Giulia Illiano
  • Hanno Jacobs
  • Isabelle John
  • Jose Ocampo Peleteiro
  • Julia Thaler
  • Karol Fulat
  • Kunal Deoskar
  • Leandro Abaroa
  • Luca Orusa
  • Lucia Härer
  • Mahmoud S A Alawashra
  • Marc Klinger
  • Maria Arias
  • Marta Borchiellini
  • Miltiadis Michailidis
  • Neeraj Amin
  • Olga Kefallinou
  • Ottavio Fornieri
  • Pavlo Plotko
  • Pedro De la Torre Luque
  • Philipp Kempski
  • Rebecca Diesing
  • Rostom Mbarek
  • Samanta Macera
  • Simone Iovenitti
  • Sruthiranjani Ravikularaman
  • Stamatios Ilias Stathopoulos
  • Stefano Menchiari
  • Stella Boula
  • Vittoria Vecchiotti
  • Yi Zhang
  • Yiwei Bao
  • Zhi-Qiu Huang
  • Zoé Torrès
    • 13:00 17:55
      Arrival day 4h 55m
    • 09:00 10:00
      School Opening 1h
    • 10:00 11:00
      Coffee break 1h
    • 11:00 12:30
      Charged particles in turbulent fields and Cosmic Ray transport [1/2] 1h 30m
      Speaker: Pasquale Blasi (GSSI and INFN)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Cosmic Ray induced instabilities in astrophysical systems [1/2] 1h 30m
      Speaker: Alexandre Marcowith (Université Montpellier and CNRS/IN2P3)
    • 15:30 17:00
      High-energy Cosmic Rays and gamma-radiation [1/2] 1h 30m
      Speaker: Felix Aharonian (DIAS Dublin (Ireland))
    • 17:00 17:30
      Coffee break 30m
    • 17:30 19:00
      Phenomenological models of Cosmic Ray transport in Galaxies [1/2] 1h 30m
      Speaker: Carmelo Evoli (GSSI)
    • 09:00 10:30
      Cosmic Ray induced instabilities in astrophysical systems [2/2] 1h 30m
      Speaker: Alexandre Marcowith (Université Montpellier and CNRS/IN2P3)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      High-energy Cosmic Rays and gamma-radiation [2/2] 1h 30m
      Speaker: Felix Aharonian (DIAS Dublin (Ireland))
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Charged particles in turbulent fields and Cosmic Ray transport [2/2] 1h 30m
      Speaker: Pasquale Blasi (GSSI and INFN)
    • 15:30 15:45
      Non-coffee break 15m
    • 15:45 17:15
      Interactions of Cosmic Rays with matter and radiation [1/2] 1h 30m
      Speaker: Pasquale Dario Serpico (LAPTh, Annecy, France)
    • 17:15 17:30
      Non-coffee break 15m
    • 17:30 19:00
      Future facilities in high-energy astrophysics [1/2] 1h 30m
      Speaker: Emma de Ona Wilhelmi (DESY, Hamburg, Germany)
    • 09:00 10:30
      Star Formation Regions and Cosmic Rays [1/2] 1h 30m
      Speaker: Stefano Gabici (APC, Paris, France)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Particle acceleration at shocks and in turbulence [1/2] 1h 30m
      Speaker: Damiano Caprioli (The University of Chicago)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Phenomenological models of Cosmic Ray transport in Galaxies [2/2] 1h 30m
      Speaker: Carmelo Evoli (GSSI)
    • 15:30 17:00
      Particle acceleration at shocks and in turbulence [2/2] 1h 30m
      Speaker: Damiano Caprioli (The University of Chicago)
    • 17:00 17:30
      Group Photo 30m
    • 09:00 10:30
      Interactions of Cosmic Rays with matter and radiation [2/2] 1h 30m
      Speaker: Pasquale Dario Serpico (LAPTh, Annecy, France)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Cosmic Ray propagation in extragalactic space and secondary messengers [1/2] 1h 30m
      Speaker: Denise Boncioli (University of L'Aquila)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Star Formation Regions and Cosmic Rays [2/2] 1h 30m
      Speaker: Stefano Gabici (APC, Paris, France)
    • 15:30 15:45
      Non-coffee break 15m
    • 15:45 17:15
      Magnetic reconnection [1/2] 1h 30m
      Speaker: Lorenzo Sironi (Columbia University, USA)
    • 17:15 17:30
      Non-Coffee break 15m
    • 17:30 19:00
      Future facilities in high-energy astrophysics [2/2] 1h 30m
      Speaker: Emma de Ona Wilhelmi (DESY, Hamburg, Germany)
    • 09:00 10:30
      Basics of Cosmic Ray Feedback [1/2] 1h 30m
      Speaker: Ellen Zweibel (University of Wisconsin-Madison, USA)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Cosmic Ray propagation in extragalactic space and secondary messengers [2/2] 1h 30m
      Speaker: Denise Boncioli (University of L'Aquila)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Particle acceleration in Pulsars and PWNe [1/2] 1h 30m
      Speaker: Elena Amato (INAF Arcetri Observatory)
    • 15:30 15:45
      Non-coffee break 15m
    • 15:45 17:15
      Magnetic reconnection [2/2] 1h 30m
      Speaker: Lorenzo Sironi (Columbia University, USA)
    • 17:15 20:15
      Social activities 3h
    • 09:00 10:30
      Basics of Cosmic Ray Feedback [2/2] 1h 30m
      Speaker: Ellen Zweibel (University of Wisconsin-Madison, USA)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Particle acceleration in Pulsars and PWNe [2/2] 1h 30m
      Speaker: Elena Amato (INAF Arcetri Observatory)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×